Біля Обухова виробляють чорну ікру

Назад

У селі Трипілля просто таки у водах Дніпра вже сім років діє акваферма, де виробляють популярний дорогий делікатес - чорну ікру.  Цьогоріч її першу партію відправили у Францію, пише Експрес.   Цікаво, що бізнес на чорній ікрі Антон Яременко вирішив розпочати... випадково. Його батько натрапив на статтю в американському журналі про нестачу в світі цього делікатесу.    "З цього усе й почалось. Оскільки у всіх співзасновників хобі було рибальство, ми вирішили спробувати. Я навіть їздив на заробітки - декілька місяців солив чорну ікру, щоб повчитися і побачити процес зсередини, - пригадує аквафермер. - А сьогодні на нашій фермі вже 40 тисяч осетрових. Перші 250 кілограмів ікри вдалось отримати лише на сьомому році діяльності акваферми. Підросли перші осетрові".   Загалом на фермі 50 резервуарів для риби різного розміру. Глибина -- три метри. А температура води коливається від 15 до 24 градусів. Вочевидь, і місце для ферми біля ТЕС вибране неспроста - через теплий канал вода не замерзає навіть при сильному морозі.   "Ікра, яку зібрали нещодавно, від риби, яку ми годували з трирічного віку, - каже фермер. - Однак тепер ми вирощуємо осетрових з нуля. Увесь процес від першого до останнього етапу займає від восьми до дванадцяти років. Годуємо рибу кормом власного виробництва. Відбираємо ікру класичним способом - розрізанням. Так найкраще зберігається смак та якість продукції. Добуваємо її лише взимку в своєму ж цеху. Перед видобуванням ікри рибу забивають та пускають з неї кров. Це для того, щоб до ікри не потрапила ніяка інфекція".   Отриману ікру протирають через сітку, додають сіль та консервант. А тоді - сортують у банки. "Консервант є обов’язковим. Адже без нього в ікрі дуже швидко можуть з’явитися небезпечні для людини бактерії. Ще завдяки йому ікра може зберігатися 12 місяців", - пояснює власник.   Отож, на якість ікри впливає те, що їсть риба. А годують її власним кормом. Якщо закордонний продукт коштує 50 гривень за кілограм, то свій обходиться удвічі дешевше. У середньому за рік риба з’їдає у п’ять разів більше, ніж важить. Ось і ікру відбирають в осетра після того, як він набере достатньо вагу. А це як мінімум через 8 - 12 років! Саме тому осетрова ікра настільки дорожча за червону, адже для відбору червоної треба лише два роки.   Сто грамів ікри з української стерляді вартує 1600 гривень, а з українського осетра - 2500 гривень. Кругленька сума! Хоча, каже бізнесмен, у Європі та ціна на делікатес помножена на два. Зізнається, що капітальний вклад -- один мільйон доларів у акваферму, ще не окупився. Для цього потрібно хоча б чотири роки.    "В Україні продавати чорну ікру складно. Попит невисокий. Адже ціни є космічними для середньостатистичного споживача. Тому ми зараз активно співпрацюємо з Францією. У нас ікра дешевша, у них - дефіцит. Людей, які хочуть ікри, у них більше, ніж ферм. Отож, шукаючи різні варіанти, французи спробували нашу, подивилися на умови, у яких відбувається її добування -- усе сподобалося. Зараз готові купувати у нас 400 кілограмів ікри!" - тішиться Антон Яременко.

Коментарі
Запам'ятати

Додати
Реклама